Helse i foråret, varm havesalat med spinat og gulerødder. Og piskefløde.
Kære med-damer (idet de fleste læsere er kvinder, så tilgiv mig I enkelte mænd)!
Den Danske sommer er blevet kuglegrillens tid, og Scheftelowitz (Suveræne Salater) har så inderligt ret, når hun skriver, at vi kvinder bør tage roret her og lære at grille. Det er muligvis ikke nødvendigt at køre bil, svinge boremaskine, løfte tunge kasser - men grillen, dén bør vi indtage.
Som pendul-vegetar (svinger lidt ind og ud af et vist forbrug af fisk og kylling), har grillen bestemt ikke lige været min bedste ven; synes simpelthen det er for bøvlet at grille grønt nok og ikke mindst at få tiltusket plads til mine squash mellem alle pølserne. Men nu, kære damer, har jeg fundet løsningen: Bare sæt wokken eller crepes-panden ned på grillen. Easy peasy; så er der udendørs mad med røgsmag, og ikke så meget fikumdik.
Her er en skøn lille varm salat, som passer til to sultne voksne til frokost, eller tilbehør til fire.
Tre store gulerødder i tynde skiver, koges i kyllingesuppe (kogt på økologisk kylling, helst i mange timer, så gelatine og mineraler og det hele er trukket ud af benene - vældig helse-helse) i fem-otte minutter. Dernæst tilsættes en god klat smør og en skefuld all round karry. Vi bruger Urtekrams til denne type retter. Når karryen er brændt af, tilsættes mere kyllingsuppe og 250 g hel spinat fra frost, samt fem kogte, hakkede kartofler. Koges lige nogle minutter, måske faktisk ti. Det kommer an på spinatpræferencerne. En sjat kærlighed (læs:piskefløde) og en håndfuld ærter til sidst er lex. Jeg salter ikke, men drysser med urtesalt og frisk-kværner noget peber på, når jeg skal spise det.
Jeg har for øvrigt for nylig læst, at den der med, at nitrit i spinat skulle være kræftfremkaldende, stammer fra et studie (med korrelation, ikke nødvendigvis årsagssammenhæng) fra firserne, som aldrig har kunnet gentages. Altså sammenhængen er fundet EN gang. Så guf nu bare noget spinat, ligesom Skipper Skræk (som vi for tiden har stor fornøjelse af på youtube i øvrigt - classic!).
Og for øvrigt. Hvis du ikke har kyllingsuppe, så bare brug vand. Brug IKKE de der små kemikalie-terninger. Vand er fint.
Ingredienser på listeform:
- Tre gulerødder
- 250 g spinat
- 5 kogte kartofler
- 2 dl ærter
- 2 spsk smør
- 1/2 L kyllingesuppe
- 1 spsk karry
- Salt & peber
Med kærlighed
Cecilie Conrad
Tak fordi du læser med
Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.
Update 2023: Vegansk og Glutenfri
Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Vi redigerer ikke vores fortid :)
Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her
Book en gratis afklarende samtale
Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.
Få mit nyhedsbrev
Jeg sender emails omkring vores projekter, rejser, nye artikler og når jeg holder foredrag eller andet spændende.
0 comments
Leave a comment