Ringslyngen er et kæmpe-hit. Sådan en skal du bare have!

ringslynge-IMG_2615

Min personlige historie om at bære børn

- i hvert fald noget af den

Da jeg for lidt over tretten år siden blev mor første gang, bandt jeg mit barn fast til kroppen med et hospitalstæppe og to stofbleer, inden hun var et døgn gammel. Det VAR virkelig instinktivt rigtigt for mig, jeg havde bestemt ikke læst nogen bøger om det (faktisk havde jeg kun læst den der ret hæslige De kære børn af Anna Wahlgren), men jeg var helt sikker på, at det var det rigtige for os.

Systemet med det tykke bomuldstæppe og stofbleerne var meget langt fra optimalt; det fungerede faktisk nærmest slet ikke. Jeg havde i hvert fald ikke nogen hænder fri. 

Heldigvis havde jeg arvet både en Snugli og en Babybjörn bæresele, så så snart, jeg kom hjem, blev tingene bedre. Liv, mit første barn, kom aldrig ned at ligge i barnevognen; først da hun var otte måneder og sad helt stabilt, ville hun ned og sidde - ikke ligge! Jeg har altid været imod at børn skal lære noget ved at skrige indtil de giver op, så derfor bar jeg rigtig meget på Liv. Faktisk så meget, at jeg havde kronisk seneskedehindebetændelse, indtil hun blev et år. 

Dette er grunden til at jeg vil hylde ringslyngen her. For den kan det, som de andre ikke kan. Den kan bare være udenom alle almindelige bærestillinger, og den kan justeres så præcist, at den altid støtter lige som den skal.

Alle burde få en ringslynge med hjem sammen med fødsels-attesten. 

Vi bærer gerne i ringslynge til børnene er to-tre år. Efter det, vil jeg anbefale Mei-Taien; ellers er det ret tungt, og med ringslyngen bærer man skråt, så man skal ikke bære alt for tunge børn med den. 

ringslynge-IMG_4046
Prøv lige at se, hvor hyggeligt, det faktisk er

Ringslynge, praktisk intro.

En ringslynge er et stykke stof, omkring 70 cm bred, 180 cm langt og med to ringe syet fast i den ene ende. Slyngen er MEGET lettere at justere, hvis man har store ringe (8cm i diameter). 

For at bruge slyngen lægger man den over skulderen med ringene hængende ned foran kravebenet. Stoffet føres bag ryggen og frem, og trækkes indefra op og ud gennem begge ringe. Herefter trækkes det tilbage gennem kun den ene, så man kan låse. Det er ret svært at forklare med tekst; jeg skal nok lave en video snarest. Men ellers kan man let finde noget på youtube. Der er forskellige måder at gøre det på; nogen samler den før de tager den på, andre gør det efter. Jeg gør alt muligt forskelligt. I begyndelsen slipper man heller ikke barnet så meget; det kommer alt sammen med øvelsen. 

ringslynge-IMG_2629
Fjord på kun syv måneder kan allerede stå op ad ting; her vores bil

Syv tips for begyndere

1. Det er vigtigt, at det ikke er snoet, stoffet skal kunne bredes ud over skulderen, og det må ikke være snoet bag ryggen. Det brede stykke bag ryggen, fordeler vægten, så du ikke kun bærer med skulderen.

2. Ringene må ikke flytte sig nedad, når du justerer; det kræver lidt øvelse.

3. Stoffet må ikke være snoet i bevægelsen gennem ringene, så er slyngen meget svær at justere. Faktisk er det ret vigtigt, at den ligger præcist i fine folder og med kanterne helt ude i siderne. Det er her, man justerer slyngen, og jo finere den ligger i ringene, jo lettere er det. Men der må heller ikke gå perfektionist i den: Det vigtige er at komme i gang, og så må man arbejde med det efterhånden som man - og barnet - bliver god til det.

4. Øvelse, øvelse, øvelse - som med alt andet, er det her noget, man skal lære. Og man skal ikke begynde, når man allerede ER træt i armene, og baby er træt og kulret.

5. Øv dig med en stor bamse eller noget, det er lettere

6. Træk i snippen til slyngen er stram nok, og juster herefter hen over stoffets bredde. Længst til højre (hvis du har ringene over højre skulder) ligger nederste kant, som er i barnets knæhaser, hvis du bærer siddende barn; bredden er hen over hele ryggen på barnet, og til venstre har du øverste kant.

7. Slyngen er sikker, hvis nederste kant bærer godt; så kan barnet ikke glide ud. Ligger barnet ned, skal der være stof mellem dig og barnet, så slyngen bliver en slags vugge; sidder barnet om skal den nederste kant bære i barnets knæhaser.

Der er masser af bæreinstruktioner omkring på nettet; både skriftlige og på youtube. 

Min pointe her er mest af alt: Køb en ringslynge og lær at bruge den. Det er en øvelse både for dig og dit barn, og der vil være perioder, hvor I bruger den hele tiden, og perioder, hvor den hænger mest på en knage. 

Hvis du kan sy, kan du også bare sy en, det er ikke svært. Men det er reelt heller ikke særlig billigt, hvis du køber nye materialer. Et godt tip er at bruge et billigt lagen fra IKEA, eller et genbrugslagen (bedst synes jeg, bedst i øko-karmaen). Det må bare ikke være mørt. En kantebåndskant er ret praktisk, og meget fin synes jeg; en D-ring på skulderen til at fastgøre legetøj eller sut, og en lomme på snippen, så er den helt optimal. Men ærlig talt. Det perfekte er det godes værste fjende.

Det vigtige er, at du får noget støtte, når du bærer dit barn. Og at du bærer det.

ringslynge-IMG_4044
Her studerer vi noget mærkelig kunst i Midtspanien, mig og tre af ungerne

Ti gode grunde til at bære dit barn isf at lægge det i vugge, på legetæppe, i skråstol mm.

1. Der er en hel bunke kemi, der bare har det bedre, helt fysiologisk, når I har mange timers kropskontakt. Her tænker jeg især på små børn på under halvandet - mest af alt nyfødte (under 3 måneder).

2. Du får en langt grundigere fornemmelse for dit barn, du kender det og du forstår dets sprog (alle typer signaler) langt klarere.

3. Dit barn mister efter al sandsynlighed ikke gå-refleksen, og får dermed lettere ved at komme i gang med balance.

4. Din herterytme virker beroligende på dit barn

5. Dit barn ved, du er der; du får en tryg tilknytning, fordi du ikke - heller ikke lige ganske kort - går fra dit barn. 

6. Du kan lave alt muligt praktisk imens, så du ikke får barsels-kuller. Jeg har fire børn, og jeg kan lave mad til 12 personer med en baby på armen, jeg kan rydde hele huset op (takket være en samle-op-dims), jeg kan strikke, ordne have, lave gymnastik, bage - alt muligt, blot det ikke er totalt stillesiddende. Baby har bare godt af alle de forskellige situationer, og du taler naturligvis med dit barn imens.

7. Sprogudviklingen eksploderer, fordi dit barn er med dig, og får alle dine ord og forklaringer undervejs; og lytter til alle dine samtaler med andre børn og voksne. Barnet bliver desuden altid hørt, da dets mund er få cm fra dit øre; og du kan lære at forstå hver eneste detalje i sproget. 

8. Du skal ikke bære dit barn hele tiden, men du skal bære dit barn med glæde. Med slynger af alle slags bliver det en fornøjelse og ikke en belastning. Du er glad - fordel nummer 8.

9. Barnet er glad. Børn er verdensmestre i meta-budskaber. Det er meget vigtigt, at man som forældre lærer at læse sine egne metabudskaber, for børnene forstår dem før vi gør. De kan ikke sætte ord på, men deres grundstemning påvirkes meget kraftigt af det, der på et dybt plan foregår omkring dem. Derfor må man heller aldrig lyve for et barn. Hvis du bærer dit barn som en byrde, som noget besværligt, irriterende, tungt, i vejen (for alt det andet du gerne vil), mærker dit barn det med det samme. Derfor skal du kunne lave alt det, du gerne vil MENS du bærer dit barn. Det er den sædvanlige smøre fra SpeltMama her: inviter dine børn ind i din virkelighed, og både du og de vokser, glædes, trives.

Meget lang fordel nummer 9.

10. Fordel nummer 10: specifik for ringslynge: Den er lynhurtig at tage af og på, du kan hoppe ind og ud af den på få sekunder, og derfor er det den, der er valget for hverdagslivet. 

Uhhh - jeg kunne vist blive ved med disse fordele. Skriver ti mere i morgen. Lige nu er det nok; Det praktiske liv kalder.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Barnevognstæppe med hæklet kant
Børnefavoritter med helsetwist: Økologiske opskrifter for hele familien

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)