Bedste Fucking Chili Ever
En pludselig dag i september gik det op for mig, at jeg ikke kunne lave en rigtig god kebab-chili. Sådan en, man spiser til falafel. Sådan en, man craver så meget, at man bare MÅ have falafel. Sådan en, som gør, man fortryder, man nogen sinde forlod Nørrebro.
Jeg kan lave sur-sød chilisauce, jeg kan lave sambal olek, jeg kan lave chili paste, rød curry, alt muligt. Men faktisk er alle mine forsøg på tilbehør til falafel endt med en tur til den nærmeste Shawama-pusher for en akut løsning på problemet.
Og det holder jo ikke, det kan man jo for pokker ikke have siddende på sig. Som husmor. Og kvinde. Og menneske. Og kræftoverlever, som kaster stort set alle tilsætningsstoffer op, og derfor risikerer en lille bid af helvede, når jeg spiser noget, jeg ikke selv har lavet.
Og nu, efter mangen en googlesøgning og mange eksperienter lykkedes mig. Nu kan jeg lave “Den Bedste Fucking Chili Ever”, og deler derfor med stolthed opskriften.
Ingredienser og sådan gør du for at lave den bedste falafel-chili
- Sæt i gang med 100g soltørrede tomater, udblødt i varmt vand
- 1 glas tomatpure fra Urtekram, det er 200 gram, men lad være med at erstatte med den billigste på dåse, steges ok hårdt, men uden det brænder, evt i lidt olivenolie. Køl det lidt af.
- Rist 1 spsk spidskommen på en hed pande, knus dem i en morter.
- Rist gerne også 1 spsk koreanderfrø på en hed pande (men det er hver for sig, de skal ikke have lige lang tid), knus også disse.
- Herefter er det bare foodprocessor (virker ikke for mig i blender, men whatever virker er jo fint. Det skal blendes/køres ret længe og blive ok smooth):
- Tag tomaterne op af vandet, men gem vandet, og kom dem i maskinen.
- Tilsæt stegt tomatpure.
- Og de ristede, knuste krydderier
Tilsæt desuden følgende:
- 1/2 tsk stødt chili af den helt stærke slags
- 3-4 spsk økologiske chiliflager – Irmas er gode, synes jeg
- 1 spsk rørsukker
- 2-3 friske røde chilier, hakkede – reguler smag og styrke ved at vælge varianter her.
- 3-4 fed hvidløg, knust
- Saften af en halv til en hel citron
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk Pebermix fra Irma. Det er afgørende, at der både er sort, hvid og rød peber. Kan sføli godt være et andet mærke. Men kun knust, ikke pulveriseret peber.
- 1 tsk Ras El Hannout.
- Smagsneutral olie.
Her bruger mange noget billigt bras. Andre bruger rapsolie, men jeg kan ikke lide smagen. Olivenolie smager HELT forkert i denne sammenhæng, det skal man holde sig fra. Jeg endte med at bruge Urtekrams Tidselolie, fordi den indeholder en god balance af fedtsyrer, så chilien ikke bliver en usund affære, til trods for relativt stor oliemængde.
Kør hele balladen i food processoren, det skal mixes rigtig godt. Tilsæt eventuelt noget af vandet fra udblødningen af tomaterne, hvis du ikke vil have for meget olie i (det gør jeg, fordi jeg kaster op af for meget olie i maden, uanset kvaliteten af denne), og tilsæt også rigtig rigeligt med olie. Mindst en dl.
Smag til. Husk det bliver stærkere, når det har stået nogle dage.
Kom på meget rent glas og dæk med olie for holdbarheden. Det sidste er ikke rigtig nødvendigt her, for vi kaster os over denne chili som rovdyr, spiser den med ris, brød, æg, på varme og kolde grønsager, falafel, med kartofler og på knækbrød. Så den forsvinder rimelig sindssygt hurtigt. Men skal den holde lidt, er det godt, hvis den er dækket af olie.
Med kærlighed
Cecilie Conrad
Oprindeligt publiceret på Speltmor.dk - Nu er alle mine danske blogindlæg samlet på CecilieConrad.dk
Book en gratis afklarende samtale
Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.
Få mit nyhedsbrev
Jeg sender emails omkring vores projekter, rejser, nye artikler og når jeg holder foredrag eller andet spændende.
0 comments
Leave a comment