Børnefavoritter med helsetwist: Økologiske opskrifter for hele familien

Fjord-pasta

Introduktion: Børnefavoritter med helsetwist - Balancen mellem helsekost og børnevenlig mad

En dag med pizza og pasta og koldskål til dessert, alt sammen med helsetwist: med store hvidløg, revne rødbeder, rosmarin og kartofler, fuldkornsspelt, rugkerner, øko-bananer og blåbær, mandler og citroner.

Jeg synes, jeg fandt en fin balance i dag mellem helsekost Spelt-Mama og det nemme børne-køkken, og har lyst til derfor at dele dagens menu. Understreger øko-valgene undervejs, fordi de betyder en hel masse for kvaliteten af køkkenproduktionen.

Morgenmad: Hjemmebagt rugbrød med øko-ingredienser

rugbroed

Opskrift på hjemmebagt rugbrød, lavet på slump og med kærlighed.

Brug ca 4 dl surdej, og 2 dl vand omtrentligt til et brød. En smule øko-gær (mere avanceret end alm gær, som også duer), en halv liter knækket rug, en håndfuld havregryn, en stor skefuld salt (en spsk er nok, to smager rigtig voksen-godt), en sjat honning. Når dette er rørt sammen, mel. Der er jo en del rug i surdejen, så en smule rug, måske en dl, og derefter en fuldkornshvede. For tiden bruger jeg en hvede fra Aurion, som hedder dalarhvede. Den koster ca det dobbelte af skærtoft mølles billige hvede fra Netto, men da den smager syv gange bedre og er ni gange sundere, er den faktisk ret billig.

Rør det grundigt sammen. Jeg er så heldig at have en maskine til formålet. Konsistensen skal være som havregrød på en måde, selvom dej jo er noget anderledes. Mere vand eller mere mel, justér selv, så det passer.

Kommes i velsmurt form og hæver til det er fint rundet på toppen (måske tre, måske fem timer - du skal i gang fra morgenstunden). Prik dybe huller med spid eller stor gaffel, efter det er hævet færdig. Disse laver ligesom skorstene i brødet, så fugten kan komme ud, efter der er dannet skorpe. Så får man ikke problemet med en overskorpe, der falder af. Jeg pensler med vand, synes det fungerer fint.

Jeg sætter brødet i rygende varm ovn, som jeg med det samme sætter ned til lige under 200 grader. Bager i halvanden time, og bager videre uden form i yderligere 30 minutter, nogen gange mere. Det skader ikke at bage rigtig længe, smagen udvikler sig fint. Man skal bare passe på ikke at få for megen skorpe, så brødet bliver tørt. Man kan evt sænke temperaturen til sidst.

rugbroed-2

Når brødet skal køle af, skal det være i helt våde viskestykker, hvis det er til børn. Så er der håb om at de giver sig i kast med skorpen, som ellers bliver rigtig hård. Rugbrød smager fæ-no-me-nalt når det er lunt og nybagt, men det er u-muligt at skære i. Hvis man VIL (og det vil man som regel), må man leve med, at det går i smulder. Næste dag, optimalt efter et døgn eller mere, går det meget bedre. En gammeldags rugbrødsskærer fra Rådvad er skøn til formålet. Husk at lægge underskorpåen mod den vinkel, der vender ind mod dig selv. Så bliver den skåret skråt og ikke i et hug.

I vores familie kan man lige så godt bage to rugbrød ad gangen; det ene forsvinder ret hurtigt, fordi det er nybagt, det andet holder så nogle dage.

Og p.s. - man kan bare fyre op for kerner af alle mulige slags, hvis man synes, det er en fest. Det gør vi periodisk.

Til morgen pålæg var smør, Urtekrams faste Tahina og myseost, som jeg stadig ikke har fundet i økologisk kvalitet.

Til formiddag: Nødder, gulerødder, æbler. Simpelt og godt.

Til frokost, pasta/pesto med helse-elementer

Silke-pasta

Frisk spinatpasta med hjemmerørt pesto, som bestod af kogte ærter (de er lidt sødere og blidere, når de har været kogt) fra frost, en god håndfuld basilikumblade, afskallede mandler (en god håndfuld), en håndfuld cashewnødder, tidselolie, olivenolie, citron, salt, kogevand fra pasta (mens den kogte, timing er vigtig når det gælder pasta/pesto), og en skive hjemmebagt øko-speltbrød (bare for at lyde helt frelst). Brødet var for konsistensen, som faktisk blev ret god. Pestoen kørte længe i min magimix, så mandlerne blev totalt pulveriserede i pestoen, balancerne blev gode. Jeg havde nok brugt en fast salt ost a la parmesan, hvis jeg havde haft en. Men det var også helt fint uden.

Storm-porrer

Det vigtige ved pasta/pesto er timingen. Pestoen skal på rygende varm pasta i samme øjeblik, den kommer op ad vandet. Jeg har pestoen i en stor keramikskål af bage-trug/risengrød typen (giver bedst fordampning synes jeg), og hiver pastaen direkte op ad vandet og over i pestoen med sådan en spaghetti-øse-ske-dims. Og så skal man rumse rundt, mens det damper, så pestoen suger ind i pastaen. Det bliver rigtig dejligt. Og til småbørn er det faktisk helt fint, at der ikke er for meget basilikum i; det kan godt blive for meget for de små munde. Det skal man respektere.

De fik revet ost på, og Silke fik også ketchup. Fjord på syv måneder spiste glad med af denne ret, meget babyvenligt var det, mælkefrit og vegetarisk som det var.

Bemærk at mandler er fantastiske, og som næsen eneste vegetariske fødevare indeholder GLA, den fiskeolie, vi tror står bag hovedparten af fiskeoliemiraklet.

Til eftermiddag: Rugbrød og frugt igen, og en sjat yoghurt. Jeg har engang lavet en liste over håndholdte små-måltider, så her vil jeg fokusere på hovedmåltider af helsekarakter, som glider ned.

Aftensmad: Pizza med rodfrugter og økologiske toppings

hjertepizza

Man skal give sig god tid til brød, også selvom man hverken er Camilla Plum eller Claus Meyer. Jeg lavede dejen til bundene om morgenen, af vores genbrugs-skåls indhold af u-spist morgenmad. Så der var godt med havregrød og yoghurt i dejen. Lidt vand og gær og salt, toppet op med noget tipo 00, jeg havde på lager. Har med held fyret revet squash i også, men havde ikke noget i dag. Man behøver jo heller ikke overdrive; der kom grøntsager ovenpå pizzaen i stedet. Et vådt viskestykke over, og så hæve hele dagen. Husk at bruge meget lidt gær.

Urtekrams færdige pizzasauce. Ellers let nok at lave selv, det her var bare billigt, godt og nemt, da det lige stod i netto. Og så tror jeg bare at der er bedre karma i glas end i konserves. Måske indbildning?

Her 'snyder' jeg rodfrugterne i pizzaen: Et et-feds-hvidløg steges i olivenolie, og to hele revner rødbeder steger med. Vand på, så det småkoger mørt. Rødbedesnask smøres ud på pizzaen ovenpå tomatsaucen. Det smager sødt og dejligt, mine unger spiser det med lige så stor fornøjelse, som jeg selv gør. Da halvdelen var brugt til børnepizzaerne, kom jeg toppen af en porre (finthakket) i og kogte videre til de voksne. Mine børn hader virkelig porrer, og det skal de have lov til. Til min store overraskelse spiste teenagerne (min datter og en veninde) helt frivilligt den med porrer på. Måske så de det ikke?

Resten af børnepizzaerne er historie: revet cheddar, parmesan, smuldret feta, stegt bacon. Til de voksne: kartofler, rosmarin stødt med hvidløg, olie og salt, samt friske tomater i skiver. Mums. Det var rigtig gode pizzaer.

Min kærligheds-søn Storm foreslog, at jeg lavede en hjertepizza til min mand. Så det gjorde jeg. Der var ikke et øje tørt.

Dessert: Jordbærkoldskål med øko-bananer og blåbær

Op i blenderen med blåbær, jordbær (begge fra frost, friske er naturligvis lækrere), halvanden banan, en håndfuld afskallede mandler, en sjat kærnemælk, en sjat yoghurt, en sjat æblemost af rigtig god kvalitet (ikke det der juicepjat fra koncentrat), lidt citron, vanilje fra ca en halv stang, sukker nok til at skille vaniljekornene, og en skefuld honning. Vi serverer ikke koldskål med kage på for tiden, det serveres bare i glas og hældes ned i store mængder af store og små (dog ikke baby, som ikke er gammel nok til komælk, synes vi).

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad 

Ringslyngen er et kæmpe-hit. Sådan en skal du bare have!
Ringslyngen: Ti fordele du skal kende - den ultimative guide til bæresele alternativet

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)