Den ultimative guide til hjemmelave pandekager: Fra udstyr til sundhedstips
Pandekager. Gerne over bål i frostvejr. Her kommer noget af alt, hvad jeg ved om pandekager. Først og fremmest er pandekager en børnemenneskeret, så husk at bage pandekager rigtig ofte. Pandekager i fem punkter. Nu med bonuspunktet: Helseversioinen til dem, der læser helt ned til bunden.
Punkt et: Hvorfor det rigtige udstyr er afgørende for perfekte pandekager
"Halvdelen af godt arbejde er godt værktøj." Det lærte min (sted)fader mig, da jeg var ung og skulle lære at bruge en boremaskine. Det gælder i mange af livets forhold, også når det kommer til pandekager.
A: Køb en rigtig crepes pande hos Kunst og Køkkentøj -
Jeg foretrækker denne her. Sagen er, at panden skal være stor nok, fordele varmen godt nok og så skal den have ekstremt lav kant, så det er let at vende pandekagen. Om man så foretrækker tefal, pladejern, støbejern, keramik eller hvad, gider jeg ikke have en mening om i den her sammenhæng. Men den rigtige pande er nødvendig; du kan ikke bruge en all round pande. Respekter dit eget arbejde nok til at bruge godt udstyr. Det er jo ikke fordi den koster noget videre, sådan en.
B: Du skal bruge en tynd palet af det der varmeresistente plastic eller af metal.
Ikke en tyk en af træ, det duer ikke. Jeg bruger sådan en her; det har været min afdøde farmors, så det er ret hyggeligt. Man kan også få sådan nogle enorme nogen, næsten på størrelse med pandekagen - endda med Rasmus Klump på. De er rigtig gode at vende fisk med. Til pandekager er de bare irriterende. Hvis din pandekage går i stykker, når du vender den, er det typisk fordi a. den er for tyk, eller b. du vender den for tidligt, eller c. fordi du har for megen mælk i dejen.
C: Opbevar de færdige pandekager i en ægte Rasmus Klump stak på en porcelainstallerken, hvis du vil bage dem, før du serverer dem.
De holder fint hinanden varme. Holder du dem varme i ovn, bliver de tørre. Vi spiser dem dog ofte løbende; ungerne sidder/står bare rundt om og på kogeøen, mens jeg bager pandekagerne og spister dem efterhånden som de bliver færdige. Vi fylder og ruller og deler i to, så man får en halv ad gangen. Så skal ingen vente alt for længe.
Punkt to: Der er ingen grund til dårlig samvittghed.
Når det er vinter og koldt udenfor, kan man godt spisepandekager med vanter på - Vanter kan vaskes. :)
Pandekager består af æg, fuldkornsmel, mælk, smør og krydderier. Hertil er pandekager ernæringsmæssigt sunde nok. Hvis du bekymrer dig om sukker, så køb sukkerfri syltetøj sødet med æblesaft som eksempelvis Fior di frutta og drys kun ganske lidt knasesukker på. Ellers er slidt sirup og bananstykker rigtig godt fyld - sammen med flødeskum. Der er ganske vist for meget fedt og sukker og for lidt grønt i retten som sådan, men hvis nu I gnasker æbler og gullerødder, mens i pisker og bager, kommer den samlede balance fint i orden. Jeg bager altid så mange pandekager, jeg overhovedet orker, så man kan få mange. I praksis er det to eller tre hver. Mere kan de alligevel ikke spise, men det at få at vide, man må få så mange, man vil, er vigtigt. Det er også smart at tænke i pandens størrelse; mindre pande bliver til flere pandekager.
Punkt tre: Opskriften på dejlige pandekager på slump.
Jeg synes, alle skal lære at lave mad på slump, så jeg måler og vejer ikke præcise opskrifter. Man kan lære at føle sig frem med det her, og man kan nogle gange strække æggene lidt, hvis man ikke har så mange eller klare sig med halvt så meget rismel, hvis man lige løber tør. Det er værd at lære; jeg synes præcise opskrifter er lidt stress. Så her kommer en måde, man kan lave en pandekagedej; ikke en præcis liste.
Jeg siger det lige igen: Køb eller ønsk dig nu bare en Kitchen Aid; du skal piske rigtig meget. Eller hav mere tålmodighed, end jeg har. Jeg slår 6-12 æg ud, afh af hvor mange jeg har. Mere end 12 kan ikke rigtig rummes i min skål. Jeg pisker for fuld drøn med lidt (1spsk) hjemmelavet vaniljesukker i ca 5 minutter, mens jeg finder resten af ingredienserne frem og støder krydderier. Standard er 3-5 kartemommekapsler (bank dem og fjern den grønne skal og stød kun de sorte korn inde i) og en lille håndfuld tørret appelsinskal. I med det.
Dernæst sænker jeg hastigheden på maskinen og kommer en spsk ad gangen i af fuldkornsrismel og fuldkornshvedemel (fint malet). Rismelet gør pandekagen lettere og mere sprød. Dejen skal nu blive tykkere, ikke så tyk som grød, men tydeligt tyk. For tyk.
Lad den nu stå lidt, mens du mellemrydder op. Bare fem minutter. Find en tallerken frem til de færdige kager og panden, tør bordet af, sæt mel og morter og så videre væk. Hvis du har børn med, er det fint at inddrage dem i dette og det gør ikke noget, det tager mere end fem minutter. I hvert fald. Det skal samle sig lidt, æggeme skal absorbere melet lidt. Først nu kan du tilsætte mælk til dejen bliver tynd nok til at være pandekagedej. Dette kræver måske lidt øvelse, men er på den anden side ikke svært. Stop med mel før det er så tykt som havregrød, stop med mælk før det bliver pjasket. Det er let at røre lidt mere mælk i den færdige dej, hvis den første pandekage bliver for tyk.
Så altså - opskriften udpindet, men sjusset.
- 8 æg
- 1 spsk hjemmelavet vaniljesukker
- ca 5 spsk fuldkornsrismel
- ca 5 spsk fuldkornshvedemel
- 3-5 kardemommekapsler
- en lille håndfuld citrusskal
- 2 dl mælk
Punkt tre: Fyld dejligt i pandekagerne.
Sukker og syltetøj. Det gode syltetøj kan købes eller koges selv. Hindbær og jordbær er jo børns preferencer. Nettos øko er godt nok til os, men luksus er jo dejligt. De gode økologiske sødet med æblesaft er rigtig dejlige, Fior di frutta er som nævnt et godt mærke. I det hele taget synes jeg, der er god sammenhæng mellem pris og kvalitet på det her område. Sukker er rørsukker i mit hus, vi har en fin sukker-røster som er praktisk at dispensere med.
Flødeskum af frisk fløde, eller Creme Chantilly som er flødeskum med vanilje (rigtig let at lave, hvis man har det der flydende vaniljeprodukt). Creme Chantilly er meget meget lækkert, men det er vigtigt, det ikke er for sødt, så man skal finde en måde at få megen vanilje i fløden, uden for megen sukker. Hvis man orker, er det bedste naturligvis en ægte vaniljestang, og kornene delt i så lidt sukker som muligt. Flødeskum som er sødet for meget bliver meget let kvalmt.
Bananskiver, chokoladecreme a la nutella, sirup - ahorn er en klassiker - æblemos, ristede og hakkede nødder, chokoladesauce.
Punkt fire: Bag pandekager med kærlighed.
Pandekager over bål i haven - om vinteren - vi giver aldrig op!
Du skal have god tid til at bage pandekager, det må ikke blive et stressprojekt. Det kan sagtens gøres med et barn i en ringslynge, men det kan ikke gøres, mens du er i gang med alt muligt andet. Når du har pisket dejen, kommer du den på en kande, fordi det er SÅ meget lettere at dispensere fra. Og fordi den er let at sætte i køleskabet til senere brug, hvis du (usandsynligt) skulle have lavet for megen dej). Så kan du arrangere al fyldet, tørre bordet af, vaske skålen op og i det hele taget være totalt klar. Så er du i zen, når du bager kagerne.
Pandekager skal steges i rigtig økologisk smør. Jeg kommer ikke smør i dejen, jeg synes, de er ulækre, hvis de bliver SÅ fede. Men de skal steges i smør og være tynde og have den der sprøde smør-kant, som er vidunderlig. Man KAN stege dem helt uden fedtstof, hvis man har den rigtige pande og er på slankekur, men lad det ikke gå ud over børnene, vel. Smør er godt fedt, og børnene trives fint med det.
Punkt fem: Skønne variationer
Et virkelig hit fra vores vinter i Indien var kakaopandekager. Der er ganske simpelt kakao i dejen. Det skal piskes i, mens man kommer mel i, og melet skal så reduceres. Det er rigtig skønt. Ingefærpandekager med saft fra reven ingefær er en voksensmag, som teenagere let kan komme til at elske. Lidt appelsinsaft i dejen er godt. Ekstra megen vanilje er også dejligt i ny og næ, kanel og allehånde går godt til jul. Det er også skønt at komme tynde bananskiver på panden sammen med dejen eller blåbær eller revne æbler. Hmmm - men på den anden side er den helt klassiske pandekage jo super. Dejen holder et par dage i køleskabet, så man kan lige røre en sammen, når man lige synes - hvis man synes. De er også gode at lokke børnene i haven med, når det er frostvejr.
Bonuspunktet: Pandekager helsestyle.
Det hele køres sammen i foodprocessoren.
Jeg vil godt indrømme, at jeg meget tit laver pandekager til morgenmad klokken 11, når jeg opdager, vi er smadder sultne alle sammen. Og jeg vil også godt indrømme, at vi har købt endnu mere lækkert udstyr, så jeg nu har et have-wok-blus, der VIRKELIG kan trække pandekagebagnigen i høj fart. ÅH hvor godt investeret, elsker bare at stå derude i Luften og Lyset og lave mad til mine børn, med kærlighed og med helse.
For helt ærlig - pandekager kan lige så godt være helse-style, og opskriften på virkelig sunde, nærende, komplette pandekager kommer her.
- 6 overmodne bananer
- 6 æg
- et par dl friskmalet hvede/hørfrø (ca 30 procent hørfrø). Vi har en kornmølle. Har man ikke det, kan man støde eller male hørfrø i en kaffeblender og bruge grahamsmel
- 5 kartemommekapsler (pil frøene ud og stød dem)
- skal af 1 citron
- en god sjat sødmælk
- 1 spsk loppefrøskaller
- 2 spsk hybenpulver
- 2 tsk natron
Det hele køres sammen i foodprocessoren, eller piskes sammen efter man har moset bananerne. Mælk til sidst til at justere konsistensen. Steges i smør eller smør og kokosolie.
Silke har fået madhammeren og nyder solen med Coco
Man kan sagtens udskifte hvede med boghvede eller rug eller hvad man nu synes, og mælk med soyamælk, hvis man foretrækker det. Jeg kan ikke tåle soya, så jeg bruger det ikke. Disse pandekager brænder let på og bliver ret tykke. Man må lære at sjusse sig frem til konsistensen af dejen. Men man kan til gengæld ikke argumentere mod dem som en sund og nærende morgenmad, og de smager rigtig godt. Især hvis man spiser dem ude i haven. Sommer som vinter.
Med kærlighed
Cecilie Conrad
Kommentar til artiklen fra mit gamle site:
Eva Høgh for meget dej kan også fryses ned... men vil også sige, at kan man anskaffe en står plade til at hænge op over bålstedet i haven... så behøver man ike så meget andet end spatlen og så kan pladen bruges til meget andet der skal grilles og nommenommes.
Book en gratis afklarende samtale
Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.
Få mit nyhedsbrev
Jeg sender emails omkring vores projekter, rejser, nye artikler og når jeg holder foredrag eller andet spændende.
0 comments
Leave a comment