Sukkerfrihed: Vores balance mellem frihed og grænser

silke-hindbaer

Sagaen om sukkeret, sensommerudgaven. Kapitel fire i artikelserien om Familien Conrads sukkerpolitik: Hvad der skete, da vi gav slip under en langvarig rejse i Sydeuropa og hvad der videre skete, da vi kom hjem til hverdagen med denne frihed i bagagen. Hænger unægteligt ret meget sammen med artiklen: Fri opdragelse versus rytmisk barndom.

'Er de ikke kontra-spelt med fri sukkerpolitik?' er et spørgsmål, jeg ofte møder. Således mødte jeg det for nylig igen, og kunne mens jeg svarede mærke, at der er sket nok til at næste kapitel af sagaen om sukkeret er klar til affyring. Så hermed. Nyt fra sukkerfronten.

Regel nummer et: Det er den "den voksne" der køber ind!  

IMG_0420
Is om sommeren er en børneret!

Jeg vil indlede med at gentage, at det er ikke børnene, der køber ind hjemme hos os. Det betyder, at den frihed, de oplever, er frihed til at spise alt det, de vil - af det, vi voksne har bestemt er i huset, eller af det, der bliver serveret når vi kommer omkring. 

Og der er bare helt utrolig mange ting, vi ALDRIG køber. Det handler som regel mere om tilsætningsstoffer af alle slags, end om sukker. Jeg har aldrig fundet en E-nummerliste, jeg kunne bruge ordentligt, så er der E-numre i, er jeg lidt på vagt. Det er der i det meste. Jeg er imod alle former for højt forarbejdede fødevarer, er på vagt, hvis en vare indholder mere end tre ingredienser. 

Det, vi køber med sukker i er: Rørsukker, flormelis, honning (er ikke sukker men tæt på), hindbærsyltetøj, lejlighedsvis det, der i vores hus hedder dessertyoghurt (Øko m blåbær), ketchup, færdiglavet is, pålægschokolade, til tider mørk chokolade. En sjælden gang i mellem 'snolder' vi og køber rigtig slik, finsk lakrids og færdiglavede skumfiduser, vingummier og den slags. Men hvis det skal handle om hverdag, så er det det.

chocolate-mousse
Chokolademousse, åhhh chokolademousse

Vi køber ALDRIG sodavand. De tre yngste børn har aldrig smagt sodavand, den store får nu lov, når vi er ude og der er fest, at drikke en enkelt eller måske to. Hun er trods alt teenager, vi kan ikke blive ved at bestemme over hende. Og i øvrigt er boblevand rigtig dejligt!

Vi bestemmer med andre ord stadig vanvittigt meget, fordi vi bestemmer, hvad udvalget er. Og da jeg for nylig så DR2 temalørdag om sukker, gik det op for mig, at der er så utrolig mange ting der bare aldrig kommer med hjem.

Regel nummer to: Lækker er noget, man selv laver  

trillekagerHjemmelavet daddelkonfekt

Vi bager meget ofte kage, for tiden er hindbærsnitter sagen, har også lige bagt en bunke lagkager til Silkes fødselsdag. Vi laver også trillekager (i øvrigt sukkerfri, sødet med dadler) og smoothies (også uden sukker) og kokoscreme m frugt (næsten sukkerfrit) i det søde køkken.

Ellers er lækkerier dessertyoghurt, færdiglavet is, ristede skumfiduser, alt med flødeskum.

Regel nummer tre: Mad først, så lækkerier  

Man skal have mad først. Er man lækkersulten, er det ofte, fordi man er træt og sulten. Mad først og SÅ lækkerier.

Regel nummer fire: Stabilt blodsukker

De voksne har ansvaret for at holde børnenes blodsukker stabilt. Vi bør alle spise lidt hver anden time. Det er meget tydeligt, at gør vi det, har vi (næsten) ingen sukkertrang. Så får desserter den plads de skal have: ren luksus og begejrstring og dejlighed.

Regel nummer fire: Mad er mad, dessert er dessert

silke-leger-mad
Silke leger "bager kage"

Vi forsøger ikke at narre vores børn til at spise mad ved at gøre maden sød. Bortset måske lige fra grød, som man godt må få kanelsukker på. Mad er mad, mad skal smage af mad, af råvarerne. 

Lækkerier er til gengæld dessert, og de er der udelukkende fordi de er dejlige - og det må det godt være. Det er ikke noget, man spiser, fordi man er sulten, det er noget, man spiser, fordi det er dejligt. Det er noget, man spiser sammen, hygger sig omkring, gør noget ud af. Ikke en lind strøm af snacks og sødede drikke - to keep us going -agtigt. Men fordi det er vidunderligt med en skøn dessertoplevelse. Vi har ingen løftede pegefingre omkring desserter, ingen moraliseren, ingen 'jeg burde nok lade være' og 'har du nu ikke fået lige lovlig meget' og den slags. Desserter er lovlige, skønne.

Regel nummer seks: Ingen sukker før klokken fire.

silke-jordbaer-floede
Kokoscremedessert med jordbær og honning

Sukker hører ikke til i 'arbejdstiden', vi ville også være imod sukker i børnehaven, hvis de gik i børnehave. Sukker, lækkerier, er en afternoon tea ting. Tidligere (især da vi rejste hele sommeren) måtte de godt få eksempelvis en is allerede efter frokost, men 'det nye' er: efter klokken fire. Det fungerer fint, vi møder ingen protester hos børnene. Det er, hvad det er. De forstår det godt. Og de er også vant til at livet udvikler sig og de voksne nogle gange give mere slip, andre gange strammer lidt op. Det kan man læse mere om i artiklen 'Fri opdragelse versus rytmisk barndom', hvis det har interesse.

Afslutning: Den fortsatte rejse i sukkerpolitikken 

chokoladekage
Klassisk homemade chokoladekage med friske brombær og flødeskum

Ja, sagaen om sukkerpolitikken stopper nok aldrig. Mit månedlige indlæg om processen, skal nok ende med at blive til en lang historie om mange forskellige overvejelser. Der er ingen tvivl om, at konteksten definerer beslutningerne rigtig meget; at rejseomstændighederne er ganske anderledes end hverdagen i Valby, hvor det bliver for let og for konstant med de søde sager, hvis ikke der er lidt systemer.

Børnene har ingen problemer med den nye regel; de kender den fra sidst, vi havde den. Og vi er stadig helt sikre på, at en fri sukkerpolitik, fravær af forbud kombineret med et sundt, sanseligt forhold til rigtig mad, stabilt blodsukker og et interessant, kærlighedsfyldt og relativt slow liv (læs: hverken mad eller dessert erstatter indhold i tilværelsen), giver det sundeste forhold til de søde sager. 

De andre artikler i "Sagaen om Sukker"  

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Plantebaseret og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har i mange år levet primært plantebaseret og glutenfrit men har valgt at lade alle mine gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Jeg synes ikke man bør redigere sin fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Fri opdragelse versus rytmisk barndom
Lun chokoladekage med brombær og flødeskum: En guide til den perfekte dessert

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)